Маджарово и Татул



Следващата ми цел е Маджарово. Поемам обратно към село Силен, минавайки край малки, китни селца с живописни водоеми. Спирам да поснимам край с. Маджари.



Пътят минава през село Долни Главанак, от където тръгва маркирана пътека за Кромлех или "Българският Стоунхендж", но за съжаление не се отбивам. Когато пристигам в Маджарово вече е доста напекло. Снимам от моста над реката в двете посоки. В края му има заведение и указателни табла. Беше пълно с хора, дошли да изучават и съзерцават лешоядите.



Опитвам се да обхвана и прочутия завой на Арда, но времето е особено неподходящо за снимки и се отказвам. Хапвам вкусно в местна кръчма и поемам за Крумовград. Редят се махали и природни красоти. Не влизам в Крумовград, понеже времето е доста напреднало и продължавам за Момчилград. Преди да вляза в града отбивам вдясно за крепостта Татул. От паркинга до крепостта се стига за 5-10 минути и 3 лв. такса вход.







Най-важният обект в крепостта е останала от езическо време монолитна скала, в която са издълбани две скални гробници.
Слънцето клони към залез, а отгоре се разкриват чудни гледки към околността.



Смята се, че това място е било светилище на Орфей. И с право, може би. Тръгвам си по обратния път за Момчилград и след този изглед прибирам апарата и натискам газта.



Остана спомена за едно истинско пътуване в рая...

Коментари

  1. Здравей, отдавна следя блога ти и с най - голямо удоволствие чета всеки разказ и разглеждам всяка публикувана снимка. Какво съвпадение - били сме на едни и същи места в едно и също време, през майските празници, но моите снимки са все още само на компюра, без публикации. Източните Родопи са едно уникално красиво място.
    Продължавай все така добре да представяш природата на България !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Поздрави и вълшебни летни месеци!

    ОтговорИзтриване
  3. Снимките са страхотни и се радвам че споделяте с нас.Не съм била там, но другата година на пролет както се казва когато всичко става зелено и свежо определено ще отидем моето семейство.Това как ...." опитвам се да обхвана и прочутия завой на Арда, но времето е особено неподходящо за снимки и се отказвам. Хапвам вкусно в местна кръчма и поемам за Крумовград. Редят се махали и природни красоти....' ех чудесно е че има и къде да седнем и да хапнем.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

От село Мостово до Кръстова гора

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Родопска приказка в Осиково

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад