От село Чала до връх Виденица (1652 м)


Снегът вече се е превърнал в буйни реки, поляните са зелени, а вятърът гони облаците и носи дъжд и гръмотевици. Пролетта се изнизва и така, между бурите, поех на път през необятните Родопи.
Първата ми спирка е язовир Широка поляна. 



Летовници вече са заели местата край язовира. Тук-там има рибари, но за гъбите топлината още не е достатъчна. Поляните са зелени, а глухарчетата и лютичетата са нацъфтели. Следва язовир Доспат. 


Спирам на „гледката“ и продължавам към Борино. Остават ми още 9 км по тесен асфалтов път и пристигам в село Чала. То е разположено на 1400 м надморска височина сред тучни ливади и живописни панорами. 


Асфалтовият път тук свършва, за да ме посрещнат на прага – топло и сърдечно. В селото има няколко места за настаняване. Останали са 50-тина души местни хора, чиито деца отдавна са се устроили в чужбина. Надяват се селския туризъм да се развива защото красота по тия места има много. В късния следобед се отправям към връх Виденица (Гьоз тепе), който е най-високият в района. 


Пътеката е добре маркирана, широка и с леко изкачване. По пътя има два заслона на които разчитах при буря. 


До върха се стига за около час и половина. От него има хубава панорама към Борино, Ягодина, Орлово око и планините Славянка, Рила и Пирин. Местните казват, че при много ясно време се виждало Бяло море, но аз не съм сигурна. На върха отскоро се вее българският трибагреник. Има места за отдих и съзерцание. 


Също така някой беше оставил стих и подробно описание на върховете и местата до които поглед стига. На върха са правени многократно археологически проучвания. По данни от Уикипедия, през август 2002 при разкопки в района на върха е открита мраморна глава на римската императрица Юлия Паула, съпруга на император Елагабал. Находката е на археолози от експедицията „Родопи 2002 – Храмът на Дионис“.
Облаците вече са избледнели и опасността от буря е намаляла, затова не бързам по обратния път. 


Птиците пеят вечерните си песни, а меката светлина на майския залез над тучните поляни край селото изпълва очите ми и картата на фотоапарата. 


Този ден ми даде много повече отколкото очаквах.

Коментари

  1. Съзерцания. Каква хубава българска дума.
    Прекрасни снимки, благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз благодаря за коментара! :-) Чудно лято!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно приключение... Потопих се в красота от думи и фотографии!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, много ми хареса описанието до връх Виденица. Отдавна искам да посетя с. Чала и тъй като през лятото ще бъда в района искам да Ви попитам асфалтовия път преди с. Чала ли свършва? Има ли място където да се паркира?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Заслужава си да го посетите! Има асфалтов път, който свършва някъде в селото. Стига се спокойно и има къде да паркирате, даже и да отседнете! :-) Приятна разходка!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Мостово до Кръстова гора

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Родопска приказка в Осиково

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад