По Дяволската екопътека



Тази сутрин ниски облаци лазеха около връх Свети Илия на който е изградена площадката за наблюдение „Орлово око“ и дяволски ме зареждаха. След обилната домашно приготвена закуска, напускам любезните си домакини от село Чала, за да се посветя на следващата ми дестинация – Дяволската екопътека. Тя започва  в ляво от пътя между Борино и село Чала. 


Добре обозначена и обезопасена е, но все пак преминаването по нея изисква повишено внимание и подходяща екипировка. Оказва се, че пътеката е много популярна и уединението от вчерашния ден скоро започва да ми липсва. Тя следи река Чатак дере и в началото е равно и живописно.


След около половин час се достига до голям дървен мост до който се намира „златната върба“, или „дървото на късмета“. 


На това място през 50-те години на XX век местен жител открил 157 златни турски монети. След моста следва беседка с множество указателни табели. 


От тук долината силно се стеснява и трасето става по-тежко. След 15-тина минути провиране и катерене се достига до скалният феномен Дяволския мост. 

Представлява скална арка с височина 18 м и ширина на отвора около 6 м. Долу реката тече буйно, а символът на Родопите – силиврякът е навсякъде. 

След множество мостове, стълби, препятствия и много адреналин се достига до Буйновското ждрело, където свършва пътеката. 

Там може да се наеме транспорт за обратно връщане до паркинга.
Времето неусетно е напреднало и аз не стигам до крайната точка защото има едно място, на което искам отново да спра за разходка. 

В късния следобед над язовир Широка поляна небето се ширеше безкрайно и синьо, а вечерният бриз люлееше чашките на цветята…

Коментари

Популярни публикации от този блог

От село Мостово до Кръстова гора

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Родопска приказка в Осиково

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад