От Моняк до Асара

Посветих един майски уикенд в лутане из Източните Родопи. Любими са ми с многобройните пръснати махалички, скални образувания, крепости и светилища. Газ до Кърджали и излизайки от града в посока Хасково се отбивам в дясно за село Широко поле. Асфалтовия път ме извежда до малка горичка от където тръгва горски път за крепостта Моняк - една от най-големите крепости в Родопите, разположена на 586 м надморска височина. Поемам по 3-километровия маршрут пеша. Слънцето вече напича силно и нямам търпение отново да навляза в гора.


Панорамата към град Кърджали и язовир Студен кладенец ме вдъхновява и крача все по-смело нагоре. След около 45 минути достигам останките на средновековната крепост.


Разкриват се великолепни гледки:


към с. Лисиците и въжения мост, който е единствената пешеходна връзка на селото;


към язовир Студен кладенец и селцата Широко поле и Звезделина.


На ръба на скалата чудна перуника, събрала слънцето в чашките си устояваше на вятъра.
Спускам се бързо и продължавам с колата по северната страна на язовир Студен кладенец, за да стигна до стената. В близост до нея се намират калето Асара, защитените местности Вълчи дол и Големия сипей. Също така на моята карта е отбелязан и Дяволски мост над Арда, но той вече не съществува. Слънцето е паднало и е обляло склоновете в топлина.


Снимам набързо от стената на изток и продължавам към Абразивните кладенци, които се намират само на няколкостотин метра след стената на язовира, край село Студен кладенец. Има удобен паркинг край пътя и по стълби се слиза до тях.


Намират се в коритото на река Арда и са с различна големина - от 20-тина см до дупки с диаметър 7-8 м.


В тях щастливо цвърчаха жаби, а ехото им огласяше долината. Какво по-чудесно място за финал на едно пътуване под жаркото слънце в сърцето на Източните Родопи. Може би самият залез над реката...


Коментари

  1. Дяволския мост съществува, до гр.Ардино е.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей. Тук не става въпрос за Дяволския мост (Шейтан кюприя) край Ардино. Местните казаха, че въпросният мост, отбелязан на картата ми бил разрушен.

    ОтговорИзтриване
  3. това е маршрута ми при следващото посещение на Кърджали и региона ... не знам вече колко пъти съм идвала и все има нещо да се разгледа ...дано да събера смелост да мина и по въженият мост ...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

От село Мостово до Кръстова гора

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Родопска приказка в Осиково

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад