Край Каварна и назад


Обичам Каварна не само заради рок фестивалите, но и заради девствената природа на Северното Черноморие. Тук морето е различно - безкрайните плажни ивици със златист пясък отстъпват място на скалистите брегове, пещери и антично наследвство.


На 6 км северно от Каварна, по пътя за нос Калиакра, след село Българево има малка асфалтова отбивка в ляво за живописния плаж и резерват - Болата. През него минава малка рекичка и на мястото където тя се влива в морето се образува лагуна.


Оттук минава Виа Понтика - един от основните пътища за миграция на прелетните птици.


Не пропускаме и Балчик с красивата алея край морето, където изкушенията са навсякъде - стилни ресторантчета, хотелчета, магазини за сувенири, атракции.


Хапваме набързо и установяваме, че цените са достъпни.


Старата мелница, построена в началото на 20 век.


На връщане минаваме през Провадия, за да посетим крепостта Овеч, която се намира на платото Калето източно от града.
Населявана в миналото от траки, римляни, византийци, евреи, по време на Второто българско царство е важен административен и църковен център.


От нейната слава са останали само уникалното мостово съоръжение между крепостта и платото Табиите, множество кладенци за събиране на вода и щерни за зърно, руините на Митрополитската църква, стражевите кули, каменната порта, затвора на рицарите, мраморните колони на Омуртаг. Времето се влошаваше.


Първите едри капки дъжд и гръмотевици съкратиха разходката ни и тръгнахме обратно към витата стълба по която се изкачва крепостта. Някъде в Айтоския проход, след като бурята премина, отново спряхме. Беше толкова свежо, а гледката си заслужаваше...

Коментари

  1. Интересно колко народ мина по тия места, и никой не спомена за металните пръстени за връзване на плавателни средства. По време на черноморския потоп за който говори П. Димитров Овече е било пристанище. Колкото й невероятно да им звучи на някои.
    Чудесен блог!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара. Много интересно и наистина невероятно. Малко останах на крепостта заради бурята. Оставих подробностите за някой друг път. За съжаление времето все не е достатъчно...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

От село Мостово до Кръстова гора

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Червената стена (1501 м)

Родопска приказка в Осиково

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад