събота, 14 август 2010 г.

Утро на Широка поляна


Да се събудиш сред росата под високите борове, вплели клони в тишината на новия ден, е вълнуващо. В началото малко тежат очите от проточилия се мохабет край огъня с пекана пържолка и домашна ракийка, но след няколко крачки в тревата, вдишвайки влажния въздух чувстваш, че се раждаш отново.


Широка поляна е язовир във Велийшко-Виденишкия дял на Западните Родопи, на 1500 м надморска височина и е част от Баташкия водносилов път в който влизат още язовирите Доспат, Голям Беглик (Васил Коларов), Малък Беглик, Тошков чарк, Батак. Отстои на 30 км от гр. Батак и на 20 км от гр. Доспат.


Лесно достъпен, разположен сред борова гора, с множество ръкави, той е предпочитано място от любители на къмпинговия туризъм, рибари и гъбари.


Небето беше бледо, а в сумрака сред боровете се мяркаха силуетите на първите рибари.Над водата се стелеха сутрешни изпарения, които придаваха особена призрачност на пейзажа.


Семейство патици се отдели от брега и заплува безмълвно навътре.Небето порозовя и след малко през боровете се прокраднаха първите слънчеви лъчи. Секунди и вече нищо нямаше да е същото.


Опитвах се да се наслаждавам на краткото утро и да не се дразня от мръсотията, която хората са оставили след себе си.


Животът е кратък като утрото. Затова се усмихнах с благодарност към новия ден. И той беше наистина чудесен!2 коментара:

  1. Посвещавам тази публикация на приятелите си Мария и Вальо, които се сдобиха със син. Да им е жив и здрав, да расте волно и щастливо, а детската му усмивчица да изпълва живота им с надеждата и красотата на утрото!

    ОтговорИзтриване
  2. Любимо място! Следващият уикенд покрай Беглик феста смятам да се замъкна там с колелото и да направя една обиколка.

    А фотото с рибаря в утрешната мъгла много ми хареса!

    ОтговорИзтриване