Каменната сватба и пещерата Утроба


Източните Родопи са ме очаровали винаги със своите тракийски светилища, интересни скални образувания и живописни селца. Първата ми спирка днес е малкото село Зимзелен, разположено на 5 км североизточно от град Кърджали. То е известно с природния феномен Каменната сватба, който представлява съвкупност от скални образувания, две от които са в червеникав цвят и наподобяват младоженец и младоженка. Край тях са застинали сватбарите.


Снимам и аз за спомен.


След това се отправям обратно към Кърджали и поемам пътя за с. Енчец и с. Дъждовница, за да посетя пещерата Утроба, която се намира на около 20 километра северозападно от града. На излизане от село Дъждовница, в посока язовир Кърджали спирам, за да заснема красивата панорама към язовира и скалните тракийски ниши.


Има различни твърдения за тяхното предназначение. Може би най-широко разпространената теза е, че в тях са се поставяли дарове за Бога Слънце.


Продължавам по тесния път, който се вие край язовира, подминавам хижа Боровица и на 2 км по-надолу оставям колата, за да се отправя към пещерата. Мястото от което тръгва пътеката е добре маркирано, а местността гъмжеше от туристи. До входа на пещерата се достига след стръмно едночасово изкачване през зелена широколистна гора. По пътя има изградени пейки и беседки за отдих.


Входът за пещерата е 3 лв. Ето и самата пещера.


Тя представлява процеп в скалата, наподобяващ на вулва, който е бил допълнително изсечен от човешка ръка. Дължината й е около 22 м.


Слънцето отиваше към залез. Бях закъсняла да видя как точно в 12 часа за няколко минути през пукнатина на горната част на пещерата влиза слънчев лъч. Пролетното равноденствие също беше отминало, когато слънчевият лъч се уголемявал и потрепвайки влизал точно в дупката на олтара, с което символизирал оплождането, съвкуплението между пещерата и слънцето...


Продължавам с колата по пътя край язовира и само след няколко завоя стигам мястото, където река Боровица се влива в язовир Кърджали.


Тя е част от границата между Източни и Западни Родопи.


Малки селца се нижат от другата страна на реката.


И естествено задължително си имат мост.


Преди да поема по отбивката за Асеновград спирам, за да се сбогувам с това вълшебно за мен място, а в далечината високо скътан сред зелените дипли на планината сияеше язовир Боровица.

Коментари

  1. Невероятна красота-супер снимки

    ОтговорИзтриване
  2. Съвсем наскоро научих, че до с. Ночево също има пещера утроба:

    http://godsun.thracica.com/article/svetilishte-na-satvorenieto

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

От село Мостово до Кръстова гора

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Родопска приказка в Осиково

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад