Фотински водопад


Село Фотиново отдавна е било обект на вниманието ми, но все пропускам отбивката след Пещера, за да продължа към язовир Батак и Цигов чарк. Намира се на 75 км югозападно от Пловдив в Родопите, източно от вр. Баташки снежник (2080 м), в долината на Фотинска река. Препоръчвам пътя през Пещера, като малко преди град Батак, в ляво се отбива за с. Нова махала. Районът е девствен, с красиви борови гори и неизброими крайпътни чешми и беседки.



Село Фотиново е със смесено мюсюлманско и християнско население - мили и приветливи хора. На 3 км източно от селото се намира живописния Фотински водопад. Пътеката тръгва от центъра на селото, спуска се стръмно надолу към реката и продължава от левия й бряг.


Всичко е толкова зелено и свежо. И тук пролетта е дошла.




Широк горски път, зелени морави, надиплени била, горски цветя, шума на реката.


Поизгнило дървено мостче ме прехвърля от дясната страна на реката, за да може малко по-късно добре обозначени табели да ме отбият по стръмна пътека през разлистена букова гора. Слизам бързо надолу, като внимавам с влажните листа и хлъзгавите корени и се озовавам отново лице с лице с реката.


Трябва да я пресека ето тук.


За хора с проблем във вестибуларния апарат преминаването може да стане на конче, както сторих аз, или просто да се прецапа. Порадвах се на красивите вирове и продължих с изкачване от другата страна на реката.


След като преодолях двайсетина метра денивилация се откри чудесна гледка към водопада.


Той е с три пада, като средния е най-висок (17-18 м). Общата му височина е около 30 м. Тръгнах обратно. Слънцето вече се бе прехвърлило на запад и наставаше време за снимки. Исках да посетя и друга забележителност край Фотиново - известната Фотинска скала с чудесен панорамен изглед към Родопите. До нея се стига от горско стопанство "Борово", което е на 6-7 км от Фотиново в посока Нова махала. В ляво има табела за Девин и вр. Баташки снежник, а пътят е асфалтиран, но доста изронен. Не знам дали някой друг освен горското използва този път, но аз не срещнах никой, а на два пъти елен пресече пред колата ми. По сенчестите места имаше сняг, а покрай пътя изобилстваше от чешми и табели за опазване на гората. Явно този път се е използвал интензивно преди години. След няколко километра, може би 6-7 се стига до скалата, укрепена с бетонна стена. И пак беседка.


Не помня друго място от където Родопите да се виждат така като на длан. На изток се извисяваха Модър и Персенк, а на югоизток - още обвит в сняг Перелишкия дял. Долу в ниското се гушеше Фотиново. Нямах необходимото оборудване за панорамни снимки, а времето напредваше бързо. Поех обратно.


Залезът край с. Нова махала ме очарова и спрях да го удостоя с нужното внимание. В далечината блестеше язовир Батак. Трудно е да се разделиш с толкова много красота и с лека тъга отново поех по обратния път, а в главата ми като напук изплуваха рефрените на Дий Снайдер: Your heart's your only home...

Коментари

  1. Посвещавам този пътепис на милата ми сестричка, която днес има рожден ден.
    Обичай живота, мисли позитивно и се радвай дори и на красотата на едно цвете...

    ОтговорИзтриване
  2. Беше удоволствие да поскитам с теб, Гери - много увлекателен стил. /Evg777

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубави снимки, а природата е удивителна

    ОтговорИзтриване
  4. Гери , искрено ти благодаря за снимките и пътеписа. Аз съм от фотиново, по стечение на обстоятелствата сега не живея там,къщата ни е под църквата до големите двойни стълби.

    ОтговорИзтриване
  5. Нашата природа е величествена наистина!

    ОтговорИзтриване
  6. ee towa e selo Fotinovo nai krasivoto i nai spokoinoto mqsto na sveta

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно написано, красиви снимки! Мило посвещение!

    ОтговорИзтриване
  8. В неделя отивам. Пътеписът е чудесен.

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно. Може ли да се стигне от Девин до Фотиново

    ОтговорИзтриване
  10. През Равногор също има път за Фотиново, но не го препоръчвам, защото не е асфалтов. А от Девин на моята карта има някакъв четвъртокласен път, който води към Фотиново, но не знам в какво състояние е. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Бяхме там,видяхме с очите си-благодаря за прекрасната идея!

    ОтговорИзтриване
  12. Припомни ми двата хубави дни с приятели в Мостово и стръмното изкачване до Кръстова гора :)

    ОтговорИзтриване
  13. Наистина стила ти на писане е страхотен, много увлекателен. Не съм ходила там,но вече знам , че ще включа това място в бъдещите си туристически планове. Благодаря за приятната разходка...

    ОтговорИзтриване
  14. mnogo se radvam che imam tolkova krasivo selo :))

    ОтговорИзтриване
  15. Вълшебно място, отивам и аз!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздравления за снимките със сигурност го добавих в местата който искам да посетя

      Изтриване
  16. Удоволствие е да чета пътеписите ти. А и снимките са перфектни.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

От село Мостово до Кръстова гора

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Червената стена (1501 м)

Родопска приказка в Осиково

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад