Скалите край село Ночево


Отдавна се канех да се разходя в покрайнините на село Ночево. То се намира на тридесетина километра от Асеновград в посока Кърджали и е известно със скалните си светилища. Селото се състои от няколко махали, като първата махала е веднага след 6-километровата отбивка от главното шосе. Подминавам я и продължавам по тесен асфалтов път. Следват няколко малки разклонения, но аз се придържам в ляво и нагоре.


Ето тук асфалтовият път свършва, показват се първите къщи, чешмата и мегдана, на който стоят останките от административната сграда на селото.


Спирам на първото удобно място, нетърпелива да се гмурна в чара на пролетта.


Пътеката върви леко нагоре, под скалите, открито е, а въздухът е напоен с аромат на мащерка. Има я навсякъде край пътеката, насекоми бръмчат, хвъркат пеперуди, гущери се стрелкат в шубраците. Следва рядка дъбова гора и след дестина минути се озовавам сред млада борова горичка.


На едно дърво съзирам овързан парцал, който ме кара да се отклоня в страни по малка пътечка и след 50 метра се озовавам пред една шарапана.


Представлява два скачени съда с обща дължина от около 3 метра. Продължавам надолу по същата пътека и след малко излизам на чудна поляна с две чешми - едната прастара, другата - завещана от соца.


Оттук тръгват няколко пътечки. Аз избирам тази за нагоре, но често я губя. Преминавам край две скали, образуващи общ вход във формата на утроба.


Отново излизам на открито и виждам, че скалите с нишите вече са останали зад мен. Разбирам, че съм се отклонила и трябва да потърся начин да се кача нагоре. Някакво движение привлича вниманието ми и виждам сред цветята да се тутка костенурка. Усеща, че съм я забелязала и се поприбира свенливо.


Понякога изгубваш нещо, за да откриеш друго. Тръгвам нагоре без посока. Шубраците са рехави и се върви. Паднали дървета и камъни създават известни затруднения, но накрая набирам височина. Най-после приближавам скалите с нишите.


Обхождам ги и после търся път за надолу. Отново съм без посока, но скоро излизам на мястото, от което се отклоних за шарапаната. Оттук пътят към селото е ясен, не бързам, но скоро съзирам първите къщи. Няма такива за гости, няма стада животни, няма и хора. Само дива природа.


Над смълчаното пладне запява имама, конче пасеше в ливадата. Вдишвам дълбоко аромата на мащерка и прибирам багажа в колата.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

От село Мостово до Кръстова гора

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Родопска приказка в Осиково

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад