вторник, 7 март 2017 г.

Бекови скали


Има едно село в Родопите, което освен че е християнско, много панорамно, с красиви гледки, но името му се свързва с вкусните родопски картофи. Само на 55 км от гр. Пловдив и на 15 км от гр. Брацигово, в близост до ваканционно селище „Атолука“, село Равногор се е превърнало в любима дестинация за леки планински разходки.
Използвам първото хубаво време за тази година, за да открия сезона на летния туризъм. Снегът все още стои по сенчестите места, а пътят е доста кален. Паркирам в края на селото, на изходния пункт за Бековите скали. Оживено и ветровито е. От тук до скалите се стига за около час по маркиран широк коларски път. Открито е, и през лятото сигурно доста ще напича. Но пък има чудесна панорама към веригата Върховръх – Модър – Персенк.


Малко преди Бековите скали има леко изкачване. Следвам указателната табела, която ме отбива в дясно и след няколко метра се озовавам на панорамната площадка на скалите - обезопасена, с беседка и постоянно видеонаблюдение. Очаквано и тук е пълно с народ, който е окупирал пейките за съзерцаване. Надявах се гледката към язовир Въча да бъде по-ясна заради вятъра, но пак е вдъхновяваща.
Обещавам си да посетя това място през есента, когато се обагри планината и тръгвам обратно. На около 15-тина минути от селото има чудесно място за отдих и барбекю – параклисът „Свети пророк Илия“, възстановен през 2002 година за възпоменание на древния манастир „Свети Илия“, опожарен от турците през 17-ти век.


Над параклиса има красиви скали, които неудържимо ме привличат да се изкача и да погледна от там.
На едно от дърветата е поставен кръст, който подсказва, че в близост има и друг параклис.


До него се достига за около 10 минути по ясно очертана пътека навътре в гората.


Точно зад този култов комплекс е и параклисът „Св. Св. Константин и Елена“ построен през 1952 г.Около него отново откривам множество обособени места за отдих, скътани в прохладата на гората. Слизам към селото и улавям последните топли багри на щедрото мартенско слънце.

Отиваше си един ден, който ми даде повече отколкото очаквах.

1 коментар:

  1. Прекрасни снимки.Коментарите кратки и ясни. Удоволствие за очите и душата. Благодаря.

    ОтговорИзтриване