петък, 27 май 2016 г.

От Плиоцена до Средновековието


И пак пролетта се изниза незабележимо между дъждовете. Но тази сутрин слънцето обещаваше повече светлина и топлина. Поех към Родопите без да имам ясна представа къде точно да отида. Имам толкова любими места и такива, които исках да видя. Стигам язовир Батак и вместо да отбия за Доспат продължавам за Цигов чарк. Язовирът се синее, а планината е потънала в свежест, цвят и аромат. Курортът се развива, хора и автомобили навсякъде, а аз обичам уединението. Продължавам за Ракитово и Дорково. Бях чела за крепостта Цепина и за палеонтологичните находки в района. Паркирам в центъра на Дорково и отивам пеша до музея, който е изграден край пътя, на запад от селото.


Входът е 5 лв., а билетчето важи и за крепостта Цепина. В понеделник входът е свободен. Влизам по средата на беседата. Залата е една, а в средата има макет на мастодонт. Отстрани са изложени находките, а красива картина пресъздава атмосферата на живота в епохата на Плиоцена. Разглеждам и снимам за спомен.


На 6 км северозападно от Дорково се намира средновековната крепост Цепина. До нея се стига за десетина минути по добре изградена пътека.


Изкачвайки се към цитаделата, гледката към околността става все по-завладяваща.

Останките от крепостта не ме впечатляват, но мястото запленява със своята уединеност, а дървото с пейката под външния зид на цитаделата не ме пускаше да си тръгна...


Няма коментари:

Публикуване на коментар