От Плиоцена до Средновековието


И пак пролетта се изниза незабележимо между дъждовете. Но тази сутрин слънцето обещаваше повече светлина и топлина. Поех към Родопите без да имам ясна представа къде точно да отида. Имам толкова любими места и такива, които исках да видя. Стигам язовир Батак и вместо да отбия за Доспат продължавам за Цигов чарк. Язовирът се синее, а планината е потънала в свежест, цвят и аромат. Курортът се развива, хора и автомобили навсякъде, а аз обичам уединението. Продължавам за Ракитово и Дорково. Бях чела за крепостта Цепина и за палеонтологичните находки в района. Паркирам в центъра на Дорково и отивам пеша до музея, който е изграден край пътя, на запад от селото.


Входът е 5 лв., а билетчето важи и за крепостта Цепина. В понеделник входът е свободен. Влизам по средата на беседата. Залата е една, а в средата има макет на мастодонт. Отстрани са изложени находките, а красива картина пресъздава атмосферата на живота в епохата на Плиоцена. Разглеждам и снимам за спомен.


На 6 км северозападно от Дорково се намира средновековната крепост Цепина. До нея се стига за десетина минути по добре изградена пътека.


Изкачвайки се към цитаделата, гледката към околността става все по-завладяваща.





Останките от крепостта не ме впечатляват, но мястото запленява със своята уединеност, а дървото с пейката под външния зид на цитаделата не ме пускаше да си тръгна...


Коментари

Популярни публикации от този блог

От село Мостово до Кръстова гора

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Родопска приказка в Осиково

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад