Шамбала


Тази „тайнствена“ земя се намира след град Сопот, в дясно, до лифтената станция. Там „свръх хора“ слизат от планината с криле, колела и други летящи устройства. Аз не съм „свръх“ и попаднах тук съвсем случайно. Идвала съм и преди, но винаги съм бързала да хвана лифта за високото. Този път от планината идеха тъмни облаци и останах долу да се поразтъпча. И  заключих за себе си, че прекрасни места има и в ниското.


Минах край самотната Дядо Стоянова воденица, увековечена от Вазов в романа „Под игото“. Навремето тук по реката имало много такива.


Отбих се и в сопотския манастир „Св. Спас“. Тук се пазят дрехите, с които е ръкоположен Васил Левски за дякон. В момента е действащ девически манастир.


След това продължих по река Манастирска, която лудуваше в тясното си легло, образувайки множество водоскоци и водопади.


Следвах известно време пътеката за хижа „Добрила“, като често поглеждах небето. За щастие се върнах обратно точно когато започна да вали.



И пак слънцето блесна, за да позлати чудния майски следобед, в който нечия приказка тъкмо беше започнала. И пак „свръх хората“ се зареяха в небето през премрежения ми поглед.



На връщане облаците над полята с цъфнала рапица ме накараха да спра за последно преди да навляза в прашния град.


Коментари

  1. Случайно видях датата и се сетих, че около тази дата в този район е почти сигурно, че ще вали. Много рядко не е валяло, но не се сещам за такъв случай. В близките села там по това време има обичай да се ходи през нощта за букови клонки като на сутринта се окачат по вратите. Веселби от вечер до сутрин. Преди правихме и купен (не съм сигурен дали беше тази дата), но тъй като почти не останаха млади хора и малко позамря тази традиция

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара. Не знаех за традицията. Случайно разказвам за мястото на тази дата. Била съм там през уикенда преди Гергьовден. Сигурно пак е бил дъждовен...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Мостово до Кръстова гора

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Родопска приказка в Осиково

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад