От изгрев до заник


Измуших се от топлото легло и побързах да нагазя в скрежта. Утрото беше мразовито, а въздухът ободряващо свеж. Небето бледнееше и скоро слънцето погали билото и спусна дългите си лъчи над язовир Батак. Беше посвил водите си, а край островчето се прокрадваше лека, морава мъгла.


Ято птици ме усети отдалече и с крясъци отлетя навътре в язовира. Вървях по замръзналата земя и се опитвах да си взема за спомен малко от хладната красота на утрото.


Когато слънцето се изкачи високо, скрежта се стопи и земята започна да лепне по обувките ми. Чакаше ме още доста път. Затова запалих колата и поех към Доспат. Първата ми спирка беше естествено на стената на язовир Голям Беглик - все така величествен опъваше замръзналите си води под зимното слънце.


Следваше язовир Широка поляна. Поразходих се край вкочанените  му ръкави. Нямаше гъбари и къмпингари - само величествени борове, оголени и заскрежени камъни.



Ледът стенеше като речно чудовище - единствения нарушител на царствената тишина.


Продължавам към язовир Доспат. Опънал живописната си снага синееше под падащото слънце, а високите върхове на Рила се белееха в далечината.


Поемам по обратния път и отново спирам на Широка поляна. Обърната лодка се радваше на компанията на една гарга и два бора и мълчаливо очакваше пролетта.


Взимам си сбогом със зимното слънце край бреговете на Голям Беглик и продължавам към Батак.




Беше време да си пусна Accept:
Cold winter nights, cold winter dreams
Freezing the heat in my heart - it's my taste of freedom...

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Мостово до Кръстова гора

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

До Караджов камък

Родопска приказка в Осиково

Баташки Снежник (2082 м)

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад