Бегликташ

Кратката ми ваканция се изниза като топъл хляб в неделя. Взела всичкото слънце, напускам къмпинг "Делфин" в късния септемврийски следобед. Бързам в навалицата към дома, но една табела преди Приморско ме изкушава за още едно малко приключение. Бегликташ, 8 км. Влизам в Приморско и следя табелите. След някакъв къмпинг, претъпкан с народ, пътят се отправя през горист район. Недалеч от шосето съзирам сърна с малкото си да пасат кротко.
Озовавам се пред табела след която следва километър черен път до тракийското мегалитно светилище, но решавам да продължа с автомобила си поради липса на време. В края на прашния път е ситуиран пункт на който заплащам 2 лв. вход и получавам чернобяло ксерокопие в омачкан джоб за пътеводител. Освен това ме предупреждават, че на излизане трябва да го върна и ако искам мога да си закупя срещу 1 лв. цветна диплянка. За първи път виждам подобно нещо - рекламен материал назаем и за продан. Според мен така не се развива туризъм. Спомних си, че когато посетих Ягодинската пещера срещу скромната такса вход получих беседа и календарче за спомен.


Отщя ми се да разглеждам. Но иначе мястото изобилстваше от посетители. На снимката долу вдлъбнатия камък символизира "окото на Хорус".



След светилището пътят се отправяше към морето и църквата "Св. Параскева". Не стигнах до там. Просто си набелязах още една цел за следващото лято...

Коментари

Популярни публикации от този блог

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

От село Мостово до Кръстова гора

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Родопска приказка в Осиково

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад