Есен край Белинташ



Най-после отново с раница и фотоапарат по стъпките на есента. Избрах си дестинацията Белинташ, защото е близо до Пловдив, а денят значително по-къс. Както обикновено за скалите имаше доста хора, дошли да се порадват и на хубавото време. Без много да умувам поех пътеката за махала "Сабазий".



Бях ходила в тази посока миналата пролет и пазя приказен спомен за едно чудно кътче – „Ряката” – с рекичка и мостче и исках да го видя и през есента.



Отначало се върви по черен път, минавайки през къщи призраци, но в някои от тях забелязвам присъствие. Пак се учудвам на табелките с имената на улиците и номерата, които още стоят.



Пътят стига до един строеж, който случайно научавам, че ще е църква и продължавам по тясна пътека, която вие в подножието на Белинташ и след 10-ина минути се озовавам в махала "Сабазий" - поизкипрена, с механа и къщи за гости. Хващам стръмната пътека за "Ряката", следвайки маркировката и стигам желаното място точно навреме, защото слънцето скоро падна зад хълма.



Сега реката я нямаше, жълтееха камъните в анонс с изгорялата трева и ми стана тъжно. И мостчето е поизгнило и не посмявам да мина по него.



Отново е пусто, самотна къщурка стои на припек под скала с вход на пещера навярно.



Поемам дълбоко въздух и бързам да се изкача обратно, че пътеката често се губи по сипеите и естествено, не успях да се върна по същия път, а исках да снимам залеза над "Сабазий". Излязох неочаквано до скалата с дървото и като го задминах я снимах.



Приказни светлини, трудни за пресъздаване от любител като мен.



Топлият октомврийски ден си отиваше - още един подарък от есента. В сумрак се прибрах до колата. Глезените ми пулсираха от умора, но сърцето ми биеше празнично.

Коментари

  1. Браво !!! Прекрасно !!!

    ОтговорИзтриване
  2. От Чотрова къща надолу, успоредно на Сушица, също е хубав маршрут до Ряката! Може и кръгов да стане,като се върне през Сабазий.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Мостово до Кръстова гора

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Родопска приказка в Осиково

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад