Околности


Дните започнаха да растат, но все още не са достатъчни за предприемане на по-далечно еднодневно пътуване. Шетам из околностите на Пловдив и не намирам за интересни разходките си, за да ги споделя в блога си. Напоследък започнах да забравям и фотоапарата си у дома, та се стреснах от летаргията и реших да драсна някой ред все пак.


На около 15 км от Пловдив и на 4 км от гр. Куклен в Чернатишкия дял на Западните Родопи се намира манастира "Св. Безсребърници Козма и Дамян". Манастирът разполага с хотелска част, 2 църкви - "Св. Козма и Дамян" (XV в.) и "Св. Благовещение" (средата на XX в.), а в близост се намира и аязмо с лековита вода. Вярва се, че изворът лекувал душевно болни. В старата църква са запазени чифт окови, с които са прикрепвали болните към пода, за да намерят изцеление. Също така има поверие, че ако болен подържи оковите или ги допре до болното си място, ще се излекува. Основан е по времето на Втората българска държава под името "Св. Врачове" и чества своя празник на 29 юни, Петровден, а празненствата продължават 3 дни. Около манастира изобилстват местата за пикник, някои от които и днес са заети, а дървената кръчмичка с димящо коминче неустоимо ме привлича да изкача стъпалата и да прекрача прага й.


Но аз устоявам и поемам по тесния асфалтов път, който не след дълго изкачва билото, минава край параклисче, блажено обляно от зимното слънце и продължава за село Гълъбово.


Редят се слънчеви гледки, а околните била и първите къщи на селото тънат в мъгла.


Овчар е изкарал стадото си на паша. И за тях този ден е като подарък.


Искаше ми се да вляза в Гълъбово и от там с автобуса да се прибера в Пловдив, но колата ме чакаше на паркинга пред манастира.


Поех по обратния път, кроейки обиколни маршрути за идните топли дни...

Коментари

Популярни публикации от този блог

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

От село Мостово до Кръстова гора

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Червената стена (1501 м)

Родопска приказка в Осиково

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад