Сливодолско падало


Със своите 49 м, Сливодолското падало е най-големият водопад в Родопите. Намира се в Западните Родопи, в дяла Добростан, на територията на резервата “Червената стена”. До водопада се достига по тясна маркирана в синьо пътека, която тръгва непосредствено след третия тунел на пътя Пловдив – Смолян (след Бачково), в ляво. Забранено е отклоняването от пътеката поради защитената местност през която се минава. В началото пътеката е по-стръмна, следва река Сливов дол, приток на Чепеларска река. Пролет е. Водата е бурна поради топящия се сняг. Още не са се разлистили дърветата, но игликата е нацъфтяла срамежливо край пътеката, а жълти пеперуди подсказват за наближаващото лято.


Скоро шумът на пътя остава далече зад мен, следвам посипаната с листа тясна пътека, която ту се изкачва високо над реката, ту кръстосва пътя й.






Минавам по малки дървени мостчета, или прецапвам по зелените мъхести камъни, които създават впечатление за девственост и невинност.


Малките прагчета и вирчета допълват живописната обстановка. Представях си колко много зеленина щеше да има само след 2-3 седмици.




След час и половина спокойно ходене и спиране за снимки стигам до водопада. От площадката, която е на около средата на височината му беше невъзможно да се обхване целия му пад. Има възможност да се достигне до него по реката, но не успях да се приближа достатъчно, заради износените подметки на туристическите ми обувки, с които нямах шанс да се задържа върху хлъзгавите камъни.


До водопада може да се достигне и по туристическата пътека от хижа “Марциганица”. Най-близкото населено място до водопада е село Югово.

Коментари

  1. много е красиво - аз толкова пъти минавам по пътя Асеновград Амолян и никога не съм знаела че има такава красота

    ОтговорИзтриване
  2. Красота, може да се засечем по водопадите.На мен са ми слабост. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Спокоен ход,почивки и снимки по-скоро 2 часа на отиване и час и половина на връщане.За около още 10 минутки се изкачва до върха на водопада кадето има разкошна полянка и изключително красиви мъхести камъни обляни с вода.

    ОтговорИзтриване
  4. [img]http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/226914_185771158136933_100001121508140_445458_4171493_n.jpg[/img]

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

От село Мостово до Кръстова гора

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Червената стена (1501 м)

Родопска приказка в Осиково

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад