Край Каварна и назад


Обичам Каварна не само заради рок фестивалите, но и заради девствената природа на Северното Черноморие. Тук морето е различно - безкрайните плажни ивици със златист пясък отстъпват място на скалистите брегове, пещери и антично наследвство.


На 6 км северно от Каварна, по пътя за нос Калиакра, след село Българево има малка асфалтова отбивка в ляво за живописния плаж и резерват - Болата. През него минава малка рекичка и на мястото където тя се влива в морето се образува лагуна.


Оттук минава Виа Понтика - един от основните пътища за миграция на прелетните птици.


Не пропускаме и Балчик с красивата алея край морето, където изкушенията са навсякъде - стилни ресторантчета, хотелчета, магазини за сувенири, атракции.


Хапваме набързо и установяваме, че цените са достъпни.


Старата мелница, построена в началото на 20 век.


На връщане минаваме през Провадия, за да посетим крепостта Овеч, която се намира на платото Калето източно от града.
Населявана в миналото от траки, римляни, византийци, евреи, по време на Второто българско царство е важен административен и църковен център.


От нейната слава са останали само уникалното мостово съоръжение между крепостта и платото Табиите, множество кладенци за събиране на вода и щерни за зърно, руините на Митрополитската църква, стражевите кули, каменната порта, затвора на рицарите, мраморните колони на Омуртаг. Времето се влошаваше.


Първите едри капки дъжд и гръмотевици съкратиха разходката ни и тръгнахме обратно към витата стълба по която се изкачва крепостта. Някъде в Айтоския проход, след като бурята премина, отново спряхме. Беше толкова свежо, а гледката си заслужаваше...

Коментари

  1. Интересно колко народ мина по тия места, и никой не спомена за металните пръстени за връзване на плавателни средства. По време на черноморския потоп за който говори П. Димитров Овече е било пристанище. Колкото й невероятно да им звучи на някои.
    Чудесен блог!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара. Много интересно и наистина невероятно. Малко останах на крепостта заради бурята. Оставих подробностите за някой друг път. За съжаление времето все не е достатъчно...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Мостово до Кръстова гора

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

До Караджов камък

Родопска приказка в Осиково

Баташки Снежник (2082 м)

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад