Бекови скали


Има едно село в Родопите, което освен че е християнско, много панорамно, с красиви гледки, но името му се свързва с вкусните родопски картофи. Само на 55 км от гр. Пловдив и на 15 км от гр. Брацигово, в близост до ваканционно селище „Атолука“, село Равногор се е превърнало в любима дестинация за леки планински разходки.
Използвам първото хубаво време за тази година, за да открия сезона на летния туризъм. Снегът все още стои по сенчестите места, а пътят е доста кален. Паркирам в края на селото, на изходния пункт за Бековите скали. Оживено и ветровито е. От тук до скалите се стига за около час по маркиран широк коларски път. Открито е, и през лятото сигурно доста ще напича. Но пък има чудесна панорама към веригата Върховръх – Модър – Персенк.


Малко преди Бековите скали има леко изкачване. Следвам указателната табела, която ме отбива в дясно и след няколко метра се озовавам на панорамната площадка на скалите - обезопасена, с беседка и постоянно видеонаблюдение. Очаквано и тук е пълно с народ, който е окупирал пейките за съзерцаване. Надявах се гледката към язовир Въча да бъде по-ясна заради вятъра, но пак е вдъхновяваща.




Обещавам си да посетя това място през есента, когато се обагри планината и тръгвам обратно. На около 15-тина минути от селото има чудесно място за отдих и барбекю – параклисът „Свети пророк Илия“, възстановен през 2002 година за възпоменание на древния манастир „Свети Илия“, опожарен от турците през 17-ти век.


Над параклиса има красиви скали, които неудържимо ме привличат да се изкача и да погледна от там.




На едно от дърветата е поставен кръст, който подсказва, че в близост има и друг параклис.


До него се достига за около 10 минути по ясно очертана пътека навътре в гората.


Точно зад този култов комплекс е и параклисът „Св. Св. Константин и Елена“ построен през 1952 г.



Около него отново откривам множество обособени места за отдих, скътани в прохладата на гората. Слизам към селото и улавям последните топли багри на щедрото мартенско слънце.





Отиваше си един ден, който ми даде повече отколкото очаквах.

Коментари

  1. Прекрасни снимки.Коментарите кратки и ясни. Удоволствие за очите и душата. Благодаря.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

От село Мостово до Кръстова гора

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Червената стена (1501 м)

Родопска приказка в Осиково

Три могили - Бор - Изворово

Мумджидам

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад