Мумджидам

Някъде на границата между Източни и Западни Родопи, скътана дълбоко в гънките на планината, махала Мумджидам бавно гасне. С надеждата да поснимам мъглите на отиващата си есен, този уикенд станах по-рано и се отправих нататък. След Асеновград, в посока Кърджали, в края на село Червен отбивам за село Три могили. Предстоят 30 км по тесен планински път, като до село Врата той е асфалтиран, а следващите 12 километра са по черен път, и те ми отнемат около час. Тук ловците са повече от туристите. Наблизо е резервата Кормисош. Паркирам в центъра на Три могили и леко се връщам по пътя, за да хвана пътеката за махала Мумджидам. Има маркировка в синьо. Следва изкачване в борова гора. Влажно е, а въздухът е толкова чист. Набирам височина и излизам на открито място с изглед към Гуне махала, която едва се различава в мъглата. Вървя по тясна пътека, а под мене тъмнеят стръмни дерета. Пътеката е добра, а маркировка има на възловите места. Следя я внимателно, защото не е трудно да се загуби човек по тия места. След около час умерен ход излизам на открито място, от което вече се виждат изоставените къщи на Мумджидам, накацали по ръба на скалата. Билата отсреща се крият в мъгла.

После пътеката отново влиза в гората и след десетина минути съм пред широкото пасище на махалата.

Добитъкът кротко пасеше, а единственият жител на махалата го нямаше. Може би това беше домът му.

Запазени са само няколко къщи, другите бяха разрушени, а тиклите от покривите им се търкаляха навред.

Трудно се живее без път, без ток и вода, без телефон. Зад къщите се спускаше стръмно дере, a ниско долу реката бе на пресъхване.

Отсреща в мъглата се издигаше като шип скалният феномен Саръ кая или Жълтият камък.

А от тези скали има чудна гледка към махалата.

Слънцето се бореше с мъглата и за момент я прокъса, но скоро отново притъмня, за да ми напомни, че окъселият ден си отива. Тръгвам по обратният път и когато стигам в Три могили мъглата вече го е обгърнала.

Малко след разклона за махалите Бор и Изворово спирам за последно, за да снимам залеза над гъстата мъгла.

Два завоя по-надолу и аз се изгубвам в нея...

Коментари

  1. Разходих се чудесно. До Кормисош съм ходил няколко пъти. Малко мрачно място. Първият път беше през 1985 г. Местните разказаха за Пенчо Кубадински и че не се ходи там току-така. После през 1989 г. Пускаха до ловния дом. Но вътре не. После минавах само по пътя и вече не пускаха отново до ловният дом. Малко по на изток е мечкарника. Като видях мечките в какво състояние са и като знам какво ги чака чак ми се доплака.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ходила съм до вивариума за мечки няколко пъти. От „Четири лапи“ им бяха отпуснали помощ за кратко преди няколко години. После чух, че започнало разселване на мечките...

      Изтриване
  2. С мъглата изглежда още по-мистично! Втората снимка и самата гледка са чудесни, Гери!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

От село Мостово до Кръстова гора

От село Чала до връх Виденица (1652 м)

До Караджов камък

Баташки Снежник (2082 м)

Родопска приказка в Осиково

Червената стена (1501 м)

Три могили - Бор - Изворово

Голяма Сюткя (2186 м)

До язовир Домлян и назад